30 octombrie 2025

Pastrav la cuptor in hartie de copt

Reteta Pastrav Cu Legume La Cuptor In Hartie De Copt Retete De Peste Pescaresti


Reteta pastrav cu legume la cuptor in hartie de copt retete de peste,

Păstrăvul gătit în hârtie de copt este una dintre cele mai simple și elegante metode de a păstra savoarea peștelui și prospețimea legumelor. Fie că vrei o cină ușoară după o zi lungă sau o masă specială de weekend, această rețetă e o alegere excelentă. Îmi amintesc că bunica îl făcea vara, cu legume din grădină și pește proaspăt din râu. Gustul era curat, aromat, fără nimic complicat.

 

Ingrediente pastrav cu legume

-1 păstrăv întreg (800 g)
-1 roșie
-1 ceapă
-1 ardei gras
-1 ardei capia
-1 lămâie
-2 căței de usturoi
-3 linguri ulei de măsline extravirgin
-1/2 lingurita sare și piper măcinat, după gust
-hârtie de copt
 

Mod de preparare pastrav la cuptor

Cum se face păstrăv cu legume în hârtie de copt la cuptor urmarește și rețeta video pe YouTube aici.
-Curăță păstrăvul bine și tamponează-l cu un șervet de hârtie pentru a-l usca.
-Taie roșia, ceapa, ardeiul gras și ardeiul capia în felii subțiri. La fel și lămâia.
-Zdrobește cățeii de usturoi și amestecă-i cu uleiul de măsline, sare și piper.
-Așază o bucată mare de hârtie de copt într-o tavă. Pune legumele în mijloc, apoi păstrăvul deasupra.
-Umple burta păstrăvului cu câteva felii de lămâie apoi stropește totul cu amestecul de ulei și usturoi.
-Pune restul de felii de lămâie peste și în jurul peștelui.
-Împachetează bine totul în hârtie de copt, ca un plic închis.
-Coace la cuptor, la 190°C, timp de 45 de minute.
 

Sugestii de servire

-Servește păstrăvul direct în hârtia de copt, pentru un efect rustic și o prezentare care păstrează aromele. Merge perfect cu o garnitură simplă de cartofi natur sau o salată verde cu oțet de mere.
 

De ce să încerci această rețetă

-Este sănătoasă, rapidă, și aduce la masă o combinație echilibrată de proteine și legume, fără a necesita tehnici complicate. Plus că e o metodă grozavă de a găti pește fără miros puternic în bucătărie.

Păstrăv întreg cu legume, gătit la cuptor în hârtie de copt, rețetă sănătoasă de pește,

30 septembrie 2025

Ciorba de gaina de tara cu fasole verde

Reteta Ciorba De Gaina De Tara Cu Fasole Verde Si Bors Retete Mancare Traditionala


Reteta ciorba de gaina de tara cu legume si fasole verde pastai acrita cu bors retete mancare traditionala,

Ciorba de gaina de tara cu fasole verde este una dintre acele retete care aduc acasa gustul copilariei. Cu legume proaspete, bors acrisor si carne de pui de tara, aceasta supa este perfecta atat pentru pranzul in familie, cat si pentru mesele festive. Daca vrei o ciorba usoara, aromata si hranitoare, incearca aceasta varianta cu pastai fragede si ou batut la final - un deliciu autentic romanesc.


Ingrediente ciorba de gaina de tara

-1 kg tacamuri de pui (tartite, spinari, gaturi)
-500 g fasole pastai (verde, galbena, fideluta sau mixta)
-1 ceapa
-1 morcov
-1 ardei gras
-1 ardei capia
-3 rosii bine coapte
-2 cartofi
-1 felie telina
-1 pastarnac
-2 litri bors
-2 litri apa
-2 oua
-1/2 legatura marar verde
-1/2 legatura patrunjel verde
-1 lingurita sare grunjoasa
-1/4 lingurita piper macinat
-smantana pentru servit

Mod de preparare ciorba de gaina

Cum se face ciorba de gaina de tara cu fasole pastai urmareste si reteta video pe YouTube aici.
-Spala bine tacamurile de pui, portioneaza-le si pune-le la fiert intr-o oala incapatoare cu aproximativ 2 litri de apa si 1 lingurita de sare. Indeparteaza spuma ori de cate ori este nevoie, pentru o zeama limpede.
-Intre timp, curata si taie legumele: ceapa, morcovul, ardeiul gras, ardeiul capia, telina si pastarnacul - toate in cubulete mici. Cartofii se taie in cuburi putin mai mari.
-Cand carnea este fiarta pe jumatate, adauga legumele (mai putin cartofii si fasolea pastai). Lasa la fiert circa 20 de minute.
-Adauga apoi cartofii, fasolea pastai taiata in bucati de 4–5 cm si rosiile date pe razatoare. Fierbe inca 20 minute, pana cand legumele sunt bine patrunse.
-Toarna borsul fiert separat si mai lasa ciorba sa dea cateva clocote, pentru a se intrepatrunde aromele.
-Bate ouale cu un praf de sare si incorporeaza-le treptat in ciorba fierbinte, amestecand usor in acelasi timp.
-Potriveste gustul cu sare si piper, apoi adauga verdeata tocata marunt (marar si patrunjel), pentru un plus de prospetime.
-Serveste ciorba fierbinte, alaturi de smantana si ardei iute, daca iti place gustul usor picant.

Sugestii:

-Poti adauga la final si o lingura de leustean verde pentru aroma autentica de ciorba taraneasca.
-Daca iti place mai acrisor, mai adauga putin bors sau zeama de lamaie.
-Merge de minune alaturi de paine de casa sau mamaliga calda.

De ce sa incerci reteta:

-Aceasta ciorba de gaina cu bors si pastai este gustoasa, satioasa si foarte sanatoasa. Este o mancare traditionala romaneasca care combina prospetimea legumelor cu savoarea puiului de tara si aciditatea placuta a borsului natural.
Reteta ciorba de gaina de tara cu legume si fasole verde pastai acrita cu bors retete mancare traditionala,