15 ianuarie 2021

Carnati de porc la gratar reteta

Retete Carnati De Porc Fripti La Gratar Sau Grill Reteta Taditionala De Casa Pentru Craciun


Carnati de porc la gratar reteta traditionala de casa romaneasca retete culinare fripturi si gratare carnati picanti din carne de porc fripti in suc propriu pentru Craciun si Revelion,

Cum se fac cei mai buni carnati la gratar, un grătar si un grill de porc rapid gata in doar 10 minute, o mancare si o friptura din carne de porc gatita cu orice ocazie, in special iarna de Craciun si Sarbatori.


Ingrediente carnati de porc la gratar

-carnati de porc de casa proaspeti sau uscati
-paine proaspata si mustar pentru servit
-muraturi, gogosari si castraveti in otet ca garnituri
-zeama de varza si salata de varza murata ca salate
-bere rece si vin rosu de butuc ca bauturi

Mod de preparare carnati de porc la grill

Cum se face cel mai simplu preparat culinar pentru weekend, fripti la gratar in aer liber alaturi de familie si prieteni sau la grill pe aragaz acasa in bucatarie, carnatii sunt cei mai simpli de gatit oricand, dar cei mai buni sunt in anotimpul rece cand au alt gust si iti dau energie, iar daca mai sunt si carnati picanti atunci bautura si voia buna merg mana-n mana. Cum se fac carnatii de casa traditionali romanesti o reteta simpla si rapida este aici, dar cum se procedeaza pentru niste carnati la gratar reusiti:
-carnatii din carne de porc proaspeti sau uscati si afumati se lasa intregi sau se portioneaza la dimensiunea dorita, eu i-am lasat intregi,
-se inteapa fiecare carnat cu o scobitoare sau cu varful cutitului, sau se cresteaza usor cu un cutit bine ascutit,
-se pregatesc celelalte ingrediente deoarece carnatii se fac imediat si se servesc calzi sa nu se sleiasca, cu toate ca sunt foarte buni si reci,
-cum am enumerat mai sus, se pregatesc muraturi asortate care se taie felii: castraveti, gogosari, gogonele, pepenasi, morvovi, conopida si mai ales telina care are proprietati miraculoase alaturi de vinul rosu,
-alaturi de cârnați la grătar merge foarte bine putina zeama de varza de casa sau moare cum se numeste in popor, doar zeama de varza de casa si nu saramura care se gaseste prin piete,
-mai merge preparata rapid o salata de varza acra stropita cu putin ulei si condimentata cu piper negru macinat si boia de ardei dulce,
-dar daca nu este timp atunci se desface rapid un borcan de mustar si painea de casa calda se taie felii sau se rupe pur si simplu cu mana in bucati,
-gratarul sau grill-ul se incinge foarte bine si se pun carnatii sa se friga la foc tare pentru a se rumenii la exterior iar interiorul sa ramana moale si suculent,
-se tin carnatii cate 3-5 minute pe fiecare parte si se iau de pe gratar inainte de a se usca si a se intarii,
-se taie bucati si se servesc imediat cat sunt fierbinti cu garnitura aleasa si bautura preferata.
Alte retete culinare traditionale romanesti, retete de Craciun aici, retete de fripturi si gratare aici, sau mancaruri cu carne aici, pofta buna!
Carnati de porc la grill reteta traditionala de casa romaneasca retete culinare fripturi si gratare carnati picanti din carne de porc fripti in suc propriu pentru weekend Craciun si Revelion,

14 ianuarie 2021

Mancare de gutui de post reteta

Retete Culinare Mancare De Gutui Taraneasca De Post Reteta De Casa Traditionala


Reteta mancare de gutui de post taraneasca traditionala romaneasca retete culinare de mancaruri dulci cu fructe,

Cum se face cea mai buna mancare de gutui de post, un preparat culinar foarte gustos si rapid de gatit din bucataria romaneasca traditionala, o mancare taraneasca cu un gust dulce acrisor si un parfum si o aroma super ok.


Ingrediente mancare de gutui fara carne

-5 gutui romanesti mari si bine coapte
-5 linguri zahar tos
-2 linguri ulei de floarea soarelui
-1 lingura rasa faina
-¼ lingurita sare grunjoasa
-500ml apa

Mod de preparare mancare de gutui de post

Reteta de mancare este foarte simpla si usor de realizat, se poate gati atat la ceaun cat si la tigaie, iar ca si alte retete de post si preparate de post este foarte buna mancata rece chiar de la frigider, cum se procedeaza pentru o mâncare de gutui reusita:
-gutuile se spala bine cu apa rece si se taie felii pana la cotor, cotoarele se arunca sau se opresc pentru o peltea de gutui,
-faina se amesteca treptat intr-o cana cu apa cu grija sa nu faca cocoloase,
-se incinge suficient ulei intr-o tigaie sau intr-un ceaun si se prajesc feliile de gutui pe ambele parti pana cand sun frumos colorate,
-se scot feliile de gutui prajite pe o farfurie si se scoate si din ulei daca este prea mult, doua linguri de ulei sunt suficiente pentru mancarea de gutui,
-in uleiul incins cu gust si aroma de gutuie se pune cantitatea de zahar si se amesteca periodic pana se topeste si prinde o culoare frumoasa de caramel,
-cand zaharul ars este gata fara insa a fi ars prea tare ca devine amar, se stinge cu o cana de apa,
-se amesteca pe foc pana cand zaharul este dizolvat complet, apoi se pune si cana de apa cu faina si se amesteca,
-dupa cateva clocote se pun gutuile prajite si un praf de sare dupa gust,
-daca mai este nevoie se mai adauga apa, sare si zahar si se continua fierberea inca 10-15 minute pana cand zeama se leaga si se formeaza un sos gros,
-mancarea de gutui se serveste calda sau rece cu paine proaspata, dar cea mai buna este rece cand se poate servi si ca un desert, este racoroasa si tare gustoasa, pofta buna!
Mancare de gutui reteta de post taraneasca traditionala romaneasca retete culinare mancaruri dulci cu fructe,