14 ianuarie 2021

Mancare de gutui de post reteta

Retete Culinare Mancare De Gutui Taraneasca De Post Reteta De Casa Traditionala


Reteta mancare de gutui de post taraneasca traditionala romaneasca retete culinare de mancaruri dulci cu fructe,

Cum se face cea mai buna mancare de gutui de post, un preparat culinar foarte gustos si rapid de gatit din bucataria romaneasca traditionala, o mancare taraneasca cu un gust dulce acrisor si un parfum si o aroma super ok.


Ingrediente mancare de gutui fara carne

-5 gutui romanesti mari si bine coapte
-5 linguri zahar tos
-2 linguri ulei de floarea soarelui
-1 lingura rasa faina
-¼ lingurita sare grunjoasa
-500ml apa

Mod de preparare mancare de gutui de post

Reteta de mancare este foarte simpla si usor de realizat, se poate gati atat la ceaun cat si la tigaie, iar ca si alte retete de post si preparate de post este foarte buna mancata rece chiar de la frigider, cum se procedeaza pentru o mâncare de gutui reusita:
-gutuile se spala bine cu apa rece si se taie felii pana la cotor, cotoarele se arunca sau se opresc pentru o peltea de gutui,
-faina se amesteca treptat intr-o cana cu apa cu grija sa nu faca cocoloase,
-se incinge suficient ulei intr-o tigaie sau intr-un ceaun si se prajesc feliile de gutui pe ambele parti pana cand sun frumos colorate,
-se scot feliile de gutui prajite pe o farfurie si se scoate si din ulei daca este prea mult, doua linguri de ulei sunt suficiente pentru mancarea de gutui,
-in uleiul incins cu gust si aroma de gutuie se pune cantitatea de zahar si se amesteca periodic pana se topeste si prinde o culoare frumoasa de caramel,
-cand zaharul ars este gata fara insa a fi ars prea tare ca devine amar, se stinge cu o cana de apa,
-se amesteca pe foc pana cand zaharul este dizolvat complet, apoi se pune si cana de apa cu faina si se amesteca,
-dupa cateva clocote se pun gutuile prajite si un praf de sare dupa gust,
-daca mai este nevoie se mai adauga apa, sare si zahar si se continua fierberea inca 10-15 minute pana cand zeama se leaga si se formeaza un sos gros,
-mancarea de gutui se serveste calda sau rece cu paine proaspata, dar cea mai buna este rece cand se poate servi si ca un desert, este racoroasa si tare gustoasa, pofta buna!
Mancare de gutui reteta de post taraneasca traditionala romaneasca retete culinare mancaruri dulci cu fructe,

13 ianuarie 2021

Mancare de fasole scazuta cu ciolan reteta

Retete Mancare De Fasole Rosie Boabe Uscata Cu Ciolan De Porc Afumat Reteta Traditionala De Casa


Reteta mancare de fasole rosie boabe uscata scazuta cu ciolan de porc afumat retete culinare traditionale romanesti mancaruri cu carne pentru 1 Decembrie Ziua Nationala a Romaniei,

Cum se face cea mai buna mancare de fasole scazuta sau iahnie de fasole, un preparat culinar traditional romanesc foarte gustos gatit taraneste la ceaun cu ciolan de porc afumat sau cu carnati pentru ziua Nationala a Romaniei de 1 Decembrie.


Ingrediente fasole cu ciolan de porc afumat

-500g fasole boabe uscata cu bobul mare
-1kg ciolan de porc afumat (rasol de porc feliat)
-2 linguri ulei de floarea soarelui
-3 cepe mari
-2 morcovi
-1l apa pentru fiert
-1 ardei gras galben
-1 ardei capia rosu
-3 linguri pasta de tomate
-1 foaie de dafin
-1 lingurita cimbru uscat
-1 lingurita sare grunjoasa
-½ lingurita piper negru macinat
-½ lingurita boia de ardei dulce
-½ lingurita usturoi granulat
-½ lingurita patrunjel uscat
-½ lingurita marar uscat

Mod de preparare iahnie de fasole cu ciolan de porc afumat

Eu am ales sa gatesc mancare de fasole rosie cu ciolan de porc afumat si feliat sau rasol de porc feliat. Cum se procedeaza pentru o mancare de fasole scazuta cu carne de porc reusita:
-fasolea boabe uscata se spala cu apa rece si se opareste cateva minute apoi se clateste si se lasa in apa proaspata la inmuiat pana a doua zi pentru a fierbe mai repede,
-a doua zi se opareste din nou cateva minute, se clateste cu apa rece si se pune la fiert in apa putina doar cat s-o acopere,
-se adauga o ceapa curatata de coaja si taiata marunt si celelalte legume: morcovii curatati de coaja si taiati cubulete, ardeii curatati de cotor si seminte si taiati cubulete,
-se fierbe fasolea acoperita cu capac aproximativ 90 minute in functie de fasole, pana cand este bine fiarta,
-pe timpul fierberii se completeaza cu apa fierbinte ori de cate ori apa din ceaun scade,
-dupa 30 minute de fierbere se adauga si ciolanul de porc parlit la flacara aragazului si spalat bine sub jet de apa rece,
-intr-o craticioara sau tigaie se prepara o prajala de ceapa cu bulion care o sa dea un gust minunat mancarii de fasole,
-se incinge putin ulei si se calesc doua cepe mari taiate marunt, cand ceapa s-a inmuiat si a devinit sticloasa se adauga doua linguri de bulion si se amesteca,
-cand fasolea cu ciolan sunt fierte se adauga prajala de ceapa, toate condimentele si plantele aromatice enumerate mai sus, se mai adauga bulion si se mai completeaza cu apa daca mai este nevoie,
-se continua fierberea inca 10 minute pana cand mancarea are sos si se opreste focul,
-daca ciolanul a fost intreg si nu feliat inainte atunci se scoate din mancare si se dezoseaza iar carnea se imparte in bucati potrivit de mari,
-se serveste calda cu paine proaspata si muraturi asortate, varza murata, castraveti si gogosari in otet, etc. Pofta Buna!
Reteta iahnie de fasole rosie boabe uscata cu ciolan de porc afumat retete culinare traditionale romanesti mancaruri cu carne pentru 1 Decembrie Ziua Nationala a Romaniei mancare de fasole scazuta,