Retete Culinare Ghiveci Taranesc De Casa Gatit Rapid La Tigaie Cu Legume Si Masline Reteta De Post Traditionala
Cum se face ghiveciul de legume, reteta rapida de ghiveci de legume taranesc de post gatit la tigaie zepter cu ulei, ceapa, cartofi, morcovi, dovlecei, rosii, vinete, mazare, fasole, usturoi, masline, boia, piper, cimbru, dafin, marar si patrunjel, retete culinare mancare traditionala de casa tocana taraneasca.
Ingrediente ghiveci de legume
400g rosii intregi la conserva100ml ulei de floarea soarelui
100ml vin alb demisec
500ml apa
1 ceapa mare
1 cartof mare
1 morcov
1 dovlecel
1 ardei capia
1 ardei iute
1 vanata mica
10 masline kalamata
3 catei de usturoi
100g mazare congelata
100g fasole pastai congelata
1 lingurita sare grunjoasa
½ lingurita piper negru macinat
½ lingurita boia de ardei dulce
½ lingurita cimbru uscat
½ lingurita patrunjel uscat
½ lingurita marar uscat
¼ legatura patrunjel verde
Mod de preparare ghiveci de legume de post
Cum se face simplu si usor un ghiveci de legume reusit, o mancare de legume sau tocana de legume, reteta video este si pe YouTube aici, cum se procedeaza pas cu pas:-toate legumele se curata, ceapa se taie solzi, morcovul si ardeii rondele, cartoful, dovlecelul si vanata cuburi,
-cuburile de vinete se pun intr-o craticioara cu apa si putina sare, dupa 15 minute se scurg si se clatesc cu apa rece,
-eu am folosit o tigaie zepter dar se poate folosi orice alta tigaie,
-se incinge uleiul si se caleste ceapa cu putina sare pana devine sticloasa,
-se adauga cartofii si morcovii si se acopera tigaia cu capac pentru cinci minute,
-se pune apoi mazarea si fasolea congelate si se acopera pentru cinci minute,
-se pune ardeiul iute si capia, dovlecelul, vanata si se acopera pentru cinci minute,
-se stropeste totul cu vin, se pun cateii de usturoi, se presara dupa gust cu condimente si plante aromatice si se acopera pentru cinci minute,
-se adauga apa si se continua fierberea zece minute,
-se pun rosiile taiate sferturi si se mai gateste cinci minute cu capac apoi fara capac 10-15 minute pana cand mancarea este gata,
-cu cinci minute inainte de final se pun maslinele, iar cand mancarea este gata se presara deasupra verdeata tocata marunt,
-se serveste calda sau rece cu paine proaspata si muraturi, castraveti murati si gogosari in otet, iar daca nu se tine post merge cu putin iaurt sau smantana.
Alte retete traditionale romanesti, manacruri cu legume aici, mancaruri de post aici, retete de ghiveci aici sau aici, pofta buna!