15 mai 2021

Cozonac cu nuca si cacao reteta

Retete Culinare Cozonac Pufos Cu Nuca Si Cacao Retete Deserturi De Paște Si Craciun


Cozonac cu nuca si cacao reteta desert prajitura dulce copt la cuptor de Craciun Pasti Revelion retete patiserie mancare casa pufos moale fraged cozonaci impletiti,

Cum se face cel mai bun si mai pufos cozonac de casa traditional romanesc umplut cu nuca si cacao, o prajitura dulce preparata pentru Paște, Craciun, Revelion, Pastele Blajinilor si Inaltare cand se imparte cu oua rosii, preparat cu aluat dospit din faina, drojdie, lapte, ouă, ulei, unt, smantana, nuci, cacao, vanilie, rom, lamaie, portocala, retete mancare desert pentru masa de Paști.



Ingrediente cozonac pufos de casa

-1kg faina alba
-2 cuburi drojdie (100g)
-450g zahar tos
-600ml lapte
-5 oua
-1 lingurita sare
-20g zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
-coaja rasa de la ½ portocala
-½ sticluta esenta de rom
-1 lingura smantana
-50ml ulei
-1 lingura unt
-350g miez de nuca
-50g cacao
-1 lingura scortisoara macinata
-1 lingura ulei
-2 linguri seminte de mac
-2 linguri seminte de susan
Cozonaci reteta desert prajitura dulce cozonac cu nuca si cacao impletit copt la cuptor de Craciun Pasti Revelion retete patiserie mancare casa pufos fraged moale,

Mod de preparare cozonac cu nuca si cacao

Cozonacul se prepara foarte simplu si usor, urmareste pas cu pas reteta mea pentru un cozonac reusit, ingredientele sunt pentru doi cozonaci mari de 1,2-1,3kg fiecare, reteta video este si pe YouTube aici si aici,

-in primul rand se activeaza drojdia, se pune faina intr-un castron incapator si se face in mijloc o gropita in care se pune drojdia faramitata, doua lingurite de zahar si 50ml lapte caldut, se amesteca usor si se acopera cu faina, se acopera castronul cu un prosop si se lasa 15 minute,
-in acest timp se pune intr-o craticioara 400ml lapte si 300g zahar si se amesteca pe foc pana ce zaharul este complet dizolvat iar laptele este caldut,
-intr-un castron se bat spuma doua oua intregi si doua galbenusuri, se adauga o lingurita de sare, 20g zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie si jumatate portocala, se amesteca bine si se incorporeaza in craticioara cu lapte,
-se descopera castronul cu faina si se adauga jumatate sticluta cu esenta de rom, compozitia de lapte si oua, o lingura smantana, se amesteca si se mai adauga o lingura de unt moale si treptat 50ml ulei caldut,
-se framanta compozitia de cozonac timp de jumatate de ora, la final ea trebuie sa faca bule si sa plescaie la framantare,
-se lasa la dospit intr-un loc calduros timp de 45-60 minute pana cand isi dubleaza volumul,
-se prepara umplutura de nuca si cacao, intr-un castron se pune miezul de nuca maruntit, 100g zahar tos, 50g cacao, 1 lingura scortisoara, o lingura ulei, doua albusuri si se amesteca, apoi se adauga 150ml lapte fierbinte si se amesteca,
-se unge blatul de lucru cu ulei si se rastoarna aluatul de cozonac dospit,
-se imparte in patru parti egale si fiecare bucata se intinde cu palmele de dimensiunea tavilor,
-se intinde pe fiecare bucata de aluat compozitia de nuca si cacao,
-se ruleaza aluatul introducand comopzitia in interior,
-se impletesc cate doua bucati rezultand doi cozonaci impletiti,
-se pun cozonacii in forme tapetate cu hartie de copt unse cu unt si se lasa sa creasca timp de 30 minute,
-dupa ce au crescut se ung cu ou batut si se presara cu seminte de mac si susan,
-se coc la cuptor timp de 40 minute la 180 grade celsius, dupa 15 minute se reduce temperatura la 170 grade,
Cozonac cu mac si susan reteta cozonaci impletiti desert prajitura dulce pentru Craciun Pasti Anul Nou umpluti cu nuca si cacao,

-cand sunt gata si trec testul scobitorii se ung cu ou batut si se presara cu zahar tos,
Cozonac cu mac susan si zahar reteta cozonaci impletiti desert prajitura dulce pentru Craciun Pasti Anul Nou Revelion umpluti cu nuca si cacao,

-atentie, nu se coc prea mult in cuptor si nu se rumenesc prea tare, ca altfel nu vor mai fi fragezi, moi si pufosi,

Cozonac de casa reteta cu nuca si cacao desert prajitura dulce copt la cuptor de Craciun Pasti Revelion retete patiserie mancare pufos moale fraged cozonaci impletiti,

Cozonac pufos reteta cu nuca si cacao desert prajitura dulce copt cuptor Craciun Pasti Revelion retete patiserie mancare casa moale fraged cozonaci impletiti,

-se acopera cu prosoape si se lasa sa se raceasca dupa care se invelesc in coli de hartie si se baga in pungi de plastic pentru a se pastra proaspeti mult timp.
Alte retete traditionale romanesti, retete de Craciun aici, retete de Paște aici, retete de deserturi aici, retete de patiserie aici, retete de cozonaci aici si aici, pofta buna!
Cozonaci cu nuca si cacao reteta cozonac implertit desert prajitura dulce copt cuptor Craciun Pasti Revelion retete patiserie mancare casa pufos moale fraged,

Cozonac cu nuca reteta desert prajitura dulce cacao copt cuptor Craciun Pasti Revelion retete patiserie mancare casa pufos moale fraged cozonaci impletiti,

Cozonac impletit reteta cu nuca si cacao desert prajitura dulce copt cuptor Craciun Pasti Revelion retete patiserie mancare casa pufos moale fraged cozonaci,

Cozonac pufos reteta cu nuca si cacao desert prajitura dulce impletit copt cuptor Craciun Pasti Revelion retete patiserie mancare casa moale fraged cozonaci,

14 mai 2021

Sarmale reteta

Retete Sarmale Cu Carne De Porc In Foi De Vita Si Varza Reteta De Casa Traditionala Romaneasca


Sarmale reteta de casa cu carne tocata de porc in foi de vita si varza murata retete sarmalute iaurt mancare Craciun traditionala,

Cum se fac sarmalele, reteta sarmale traditionale romanesti cu carne tocata de porc in frunze de vita la saramura si varza murata, gatite cu ulei, ceapa, orez, bulion, afumatura, cimbru, piper, marar, dafin, vin, bors, retete mancaruri de casa din bucataria romaneasca traditionala. Traditional Romanian Cabbage Rolls.


Ingrediente sarmale de porc

-3kg carne de porc tocata
-100ml ulei de floarea soarelui
-1kg ceapa
-2 lingurite sare grunjoasa
-3 lingurite cimbru uscat
-5 linguri orez
-4 linguri bulion
-3kg varza acra
-60 frunze de vita de vie
-2 lingurite piper boabe
-6 frunze de dafin
-½ legatura marar verde
-1,5 L apa pentru fiert
-500ml bors
-50g sunca afumata
-100ml vin rosu de butuc
Sarmale in foi de vita reteta mancare traditionala romaneasca de Craciun si Pasti,

Sarmale in foi de varza reteta mancare romaneasca traditionala de Craciun si Pasti,

Mod de preparare sarmale cu carne de porc

Toate ingredientele sunt pentru 180 sarmale mici (sărmăluțe), eu am gatit 120 sarmale in foi de varza si 60 sarmale in foi de vita, varza murata sau varza acra si foi de vita de vie la saramura, carne de porc am ales fleica slaba, cum se procedeaza pas cu pas urmareste reteta mea, reteta video de sarmale este pe youtube aici.

-carnea se toaca, eu am ales fleica deoarece are si grasime dar se poate alege dupa gust si carne mai slaba cum ar fi pulpa,
-ceapa se curata si se taie marunt,
-sunculita afumata se taie felii sau bucatele,
-se incinge ulei intr-o craticioara si se caleste ceapa pana devine sticloasa,
-se adauga doua lingurite de sare si cimbru uscat si cand ceapa isi schimba culoarea se pun cinci linguri de orez,
-se amesteca bine si se adauga pasta de tomate,
-dupa doua minute se opreste focul si se adauga carnea tocata,
-se amesteca bine compozitia de sarmale si se lasa sa se raceasca,
-in acest timp se aleg frunzele de varza murata si vita de vie,
-frunzele de varză se aleg subtiri, se taie varza si se elimina cotorul apoi se aleg frunzele de varza care se curata de nervuri,
-ce ramane de la varza se toaca ca pentru orice mancare de varza,
-frunzele de vita de vie se scot din saramura si se desfac in foi,
-se infasoara sarmalele si se pun separat in castronele,
-intr-o craticioara se pun doua maini de varza tocata, apoi se presara o lingurita de cimbru, o lingurita de piper boabe, trei foi de dafin si bucati de sunculita afumata,
-se asaza sarmalele in foi de varza unele langa altele, se acopera cu varză tocata si se adauga apa pana ce sunt acoperite cu un deget,
-in alta craticioara se asaza un pat de frunze de viță, se presara o lingurita de piper boabe si o mana de marar verde,
-se asaza sarmalele in foi de vita unele langa altele si deasupra se acopera cu un strat de frunze de vita,
-se adauga borsul si se completeaza cu apa pana ce sarmalele sunt acoperite cu un deget de lichid,
-se fierb ambele sarmalute la foc mic aproximativ 40-50 minute dupa care se lasa sa se raceasca bine si se pastreaza la frigider,
-sarmalele din ce stau se fac si mai bune, inainte de a fi servite se fierb din nou cateva minute, la sarmale de varza se poate adauga dupa gust o ceasca de vin rosu la prima incalzire,
-de obicei sarmalele se prepara de Craciun, se servesc cu mamaliguta sau paine proaspata, un ardei iute alaturi si iaurt sau smantana.
Alte retete traditionale romanesti, retete de sarmale aici sau aici, retete de Craciun aici, mancaruri cu carne aici, pofta buna!
Sarmale de casa reteta cu carne tocata de porc in foi de varza murata retete sarmalute mancare Craciun traditional,

Sarmale de porc in foi de varza reteta mancare traditionala romaneasca de Craciun si Pasti,

Sarmalute in foi de vita reteta mancare romaneasca traditionala de Pasti si Craciun,

Sarmale in foi de varza murata reteta mancare romaneasca traditionala de Pasti si Craciun,

Sarmalute in foi de vita cu iaurt reteta mancare romaneasca traditionala de Pasti si Craciun,

Sarmale cu ardei iute reteta mancare romaneasca traditionala sarmalute de Craciun si Paste,