Cum Se Face Coliva Din Arpacas
Reteta Traditionala Romaneasca De Casa
Reteta coliva traditionala de
casa romaneasca din arpacas de grau fiert in apa cu sare, zahar, nuca, biscuiti,
stafide, cocos, vanilie, rom, lamaie si portocala, retete culinare de post bisericesti
si manastiresti, deserturi si prajituri.
Ingrediente coliva de casa
traditionala
-1 cana arpacas
-3,5 cani apa
-1 cana zahar tos
-1 cana miez de nuca zdrobit
-1 lingura coaja rasa de lamaie
-1 lingura coaja rasa de
portocala
-1 lingura esenta de rom
-1 lingura esenta de vanilie
-4 linguri biscuiti de post macinati (populari, digestivi)
-3 linguri nuca de cocos
-3 linguri stafide aurii
-½ lingurita sare grunjoasa
Mod de preparare coliva din
arpacas cu nuca
La noi la romani acest preparat culinar este strans
legat de biserica si cu practicile religioase crestine-ortodoxe, coliva se prepara
numai la inmormantari, pomeni, parastase, pomenirea mortilor, in timpul
posturilor de peste an in amintirea celor adormiti, etc.
Putini stiu ca coliva se poate
servi si ca desert sau prajitura, ca este foarte sanatoasa, nutritiva si bineinteles
gustoasa si aromata.
Cum se face coliva de casa urmareste reteta mea, reteta video este aici, reuseste sigur 100%,
cum se procedeaza pas cu pas pentru o coliva reusita:-coliva se pregateste pentru
pomenirea mortilor, mai ales acum in Postul Mare cand cei adormiti pot fi
pomeniti in fiecare sambata,
-eu am ales sa folosesc un
arpacas cu bobul alb de care sunt foarte multumita si anume Arpacas Deroni,
-intr-un ceaun sau o cratita cu
fundul gros se pun la fiert trei cani si jumatate de apa cu jumatate lingurita
de sare,
-pana fierbe apa se spala arpacasul
de grau cu apa rece, se spala in noua ape,
-se pune arpacasul de grâu intr-un castron si sub
jet de apa se clateste de noua ori,-se freaca in mana boabele de grau pentru a elimina cat de cat amidonul,
-cand apa fierbe se pune
cantitatea de arpacaș, se amesteca usor si se aduna spuma formata deasupra,
-se acopera cu capac si se fierbe
la foc mic timp de 45-60 minute, pana cand bobul de arpacas este fiert si inflorit iar apa a scazut aproape de tot,
-in tot acest timp cand arpacasul
fierbe nu mai trebuie sa amestecam,
-se toaca cu un
cutit miezul de nuca grosier,
-cand lichidul a scazut la un
sfert se adauga cantitatea de zahar si se amesteca usor,
-se continua fierberea inca zece
minute, apoi se opreste focul, se acopera cu capac si se lasa sa se raceasca 1-2 ore,
-cand este calduta se adauga
coaja de lamaie si portocala rasa, esentele
de vanilie si rom,
-se amesteca usor fara a terciui
si se lasa sa se raceasca bine dupa care se adauga miezul de nuca sfaramitat grosier,-se asaza in forme, castronele sau
platouri,
-se adauga deasupra un strat de biscuiti
maruntiti fin, apoi un strat de fulgi de cocos si se orneaza cu stafide,
-se pastreaza la frigider si se
serveste rece,
-daca se face pentru impartit atunci se duce mai intai impreuna cu o sticla de vin rosu si un colac impletit la biserica pentru a fi sfintita, apoi se imparte celor nevoiasi pentru sufletele celor adormiti.
Coliva pentru Pomenirea celor Adormiti, facuta
din grau fiert si indulcit si dusa la biserica sambata din Postul Mare pentru
a-i pomeni pe toti mortii. Alaturi de coliva se mai duce la biserica un colac impletit si o sticla de vin rosu, alaturi de pomelnicul pe care sunt trecuti toti mortii
nostril.
DUMNEZEU SA-I IERTE SI SA-I ODIHNEASCA!
Alte retete traditionale
romanesti, retete diverse aici, retete deserturi si prajituri aici, retete bisericesti si manastiresti aici, retete de colive aici sau aici, poftă bună!