Reteta Mucenici Moldovenesti De Post Pentru 9 Martie Retete De Patiserie Facute Acasa
Mucenici cu miere si nuca, foarte buni, gustosi si aromati, moi si pufosi, dulci si insiropati cu miere si presarati cu nuca, un preparat traditional romanesc cu conotatii religioase asteptat cu drag si multa nerabdare in fiecare an pe data de 9 Martie si foarte apreciat de toata lumea.
Ingrediente mucenici moldovenesti de post
Ingrediente pentru maia
-15g drojdie proaspata-2 lingurite zahar
-1 lingurita faina
-25ml apa calduta
Ingrediente pentru aluat
-300g faina alba-150ml apa calduta
-25ml ulei
-2 liguri zahar pudra amestecat
-2 liguri zahar pudra amestecat
-1 plic zahar vanilat
-¼ lingurita sare
-coaja rasa de la ½ lamaie
-coaja rasa de la ½ portocala
-2 linguri zahar tos
-coaja rasa de la ½ lamaie
-coaja rasa de la ½ portocala
-1 lingurita esenta de vanilie
-1 lingurita esenta de portocale
-2 linguri apa calduta
-100g miez de nuca macinat
-coaja rasa de la ½ lamaie
-coaja rasa de la ½ portocala
Ingrediente pentru sirop
-400ml apa-2 linguri zahar tos
-coaja rasa de la ½ lamaie
-coaja rasa de la ½ portocala
-1 lingurita esenta de vanilie
-1 lingurita esenta de portocale
Ingrediente pentru ornat
-50ml miere de albine-2 linguri apa calduta
-100g miez de nuca macinat
Mod de preparare mucenici de post
Cum se fac mucenicii de post urmareste reteta mea simpla si usoara, reteta video este si pe YouTube aici,-pentru inceput se face maiaua, drojdia faramitata se pune intr-un pahar impreuna cu 2 lingurite de zahar si 1 lingurita de faina si se amesteca impreuna,
-se adauga 25ml apa calduta si se amesteca bine pana cand se obtine o pasta, se acopera paharul cu capac si se lasa drojdia sa actioneze,
-cand drojdia s-a activat, a facut bule si a crescut in pahar inseamna ca maiaua este gata,
-intr-un castron se pun ingredientele pentru aluat: apa calduta, sare, ulei, coaja rasa de lamaie si portocala si paharul cu maia,
-se amesteca bine si se adauga treptat faina pana cand se obtine un aluat elastic, care nu se mai lipeste de maini,
-se pune aluatul intr-un castron uns cu ulei, se unge si el deasupra cu putin ulei si se acopera cu un prosop, se lasa intr-un loc calduros sa creasca,
-dupa ce aluatul de mucenici a crescut frumos se rastoarna pe masa si se ruleaza usor sub forma unui sul care se taie in doua parti,
-fiecare sul se va taia in 3 parti egale pe lung si se vor obtine 6 fasii de aluat,
-se ia o fasie de aluat, se mai ruleaza foarte putin si se obtine un snur de aluat care apoi se modeleaza sub forma cifrei 8, obtinand astfel primul mucenic,
-se procedeaza asemanator cu restul mucenicilor si apoi se asaza intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt,
-se lasa mucenicii in tava sa mai creasca 20 minute, timp in care se pregateste siropul pentru insiropat mucenicii,
-intr-un ibric se pune apa cu zahar sa fiarba, dupa care se opreste focul si se adauga esentele si coaja rasa de lamaie si portocala,
-se mai face un sirop de miere pentru uns mucenicii, se pune miere intr-un pahar si se adauga putina apa calduta si se amesteca bine,
-dupa ce mucenicii au crescut se pun sa se coaca in cuptor la 200 grade celsius timp de 30 minute pana cand se vor rumeni frumos,
-cand sunt gata copti se scot din cuptor intr-o alta tava si se insiropeaza cat sunt calzi cu siropul cald, dupa care se mai lasa in tava sa traga tot siropul,
-cand sunt bine insiropati se scot pe un platou si se ung deasupra cu siropul de miere si apoi se presara cu miez de nuca maruntit.
Alte retete traditionale romanesti, retete de mucenici aici, retete de patiserie aici, retete de post si preparate de post aici, pofta buna!