Retete Pate De Casa
Taranesc Cu Ficat De Pui Reteta Traditionala Fara E-uri Si Consrvanti
Cum se face pate-ul de casa, un
pate traditional romanesc natural fara E-uri si conservanti preparat cu ficat
de pui, ulei vegetal, ceapa, sunca afumata, vin alb sau rose, sare, zahar, piper si cimbru, retete aperitive rapide cu carne de pasare.
Ingrediente pate de pui
-500g ficat de pui proaspat (chicken
liver) -50g sunculita afumata (smoked
ham) -50ml vin alb demisec sau rose (semi-dry
white) -3 linguri ulei de floarea
soarelui (oil) -2 cepe mari (onion) -2 oua mari (eggs) -½ lingurita zahar (sugar) -½ lingurita cimbru uscat (dried
thyme) -1 lingurita sare grunjoasa
(salt) -1 lingurita rasa piper macinat (ground
pepper)
Mod de preparare pate de ficat
Cum se face pateul de pui
urmareste reteta mea simpla si usoara, reteta video este si pe YouTube,
-ficateii de pui se curata, se
spala cu apa rece si se pun intr-o sita sa se scurga, -ceapa se taie fideluta, iar
sunculita afumata se taie feliute, -se incinge putin ulei intr-o
tigaie si se prajeste putin sunca pana incepe sa-si lase grasime, -se adauga ceapa cu un praf de
sare si zahar si se amesteca pe foc pana devine sticloasa, -se adauga ficateii intregi si se
prajesc pana se albesc si nu mai lasa sange, -se stropesc cu vin si se
condimenteaza dupa gust cu sare, piper si cimbru, -cand vinul a scazut se adauga
ouale intregi si se amesteca repede si bine pana ce oul s-a incorporat in
compozitie, -compozitia se tine pe foc pana
se leaga apoi se opreste focul, -se pune compozitia de pate calda
intr-un vas si se mixeaza cu un mixer vertical pana devine pasta, -se poate adauga dupa gust putin
unt pentru a fi mai cremos, apoi se asaza intr-un castron si se orneaza cu
feliute de castraveti murati, gogosari in otet, sau frunze de patrunjel, -se pastreaza la rece si se
serveste oricand ca o gustare intins pe felii de paine, aperitiv rece alaturi
de alte aperitive, mancare principala alaturi de diverse salate. Alte retete traditionale
romanesti, retete de aperitiveaici, retete de pateaici, pofta buna!
Reteta
Uscatele Dobrogene Rapide Retete Minciunele Sau Fundite Fragede Crocante Dulci
Si Aromate
Un
desert de casa foarte bun si simplu de realizat pe baza de faina, oua, ulei,
amoniac stins in otet, prajite la tigaie si pudrate cu zahar vanilat, este
urmatoarea reteta traditionala de uscatele dobrogene sau minciunele, fundite, gogosele,
ciurigai, scoruse, avand diverse denumiri in functie de zona de preparate, retete dulciuri si deserturi de patiserie super bune, dulci si aromate, fragede si
pufoase.
Ingrediente
uscatele dobrogene
-450g
faina -50g
zahar pudra vanilat -2
oua -½
lingurita sare -200ml iaurt gras -150ml ulei -1
lingurita otet -½
lingurita amoniac -ulei
de floarea soarelui pentru prajit
Mod
de preparare minciunele dobrogene
Cum se fac uscatelele urmareste pas cu pas reteta mea simpla si usoara, ingredientele sunt pentru 80-100 uscatele in functie de grosimea si marimea lor, reteta
video este aici,
-intr-un
castron se pune o parte din faina, se face o gropita la mijloc si se sparg
ouale, -se
adauga sare, iaurt si ulei, dupa care se amesteca toate ingredientele, -se
adauga amoniac stins in otet si se amesteca bine pana cand se incorporeaza in
compozitie, -se
adauga treptat restul de faina si se amesteca pana cand se obtine un aluat
elastic care se poate modela usor, -se imparte aluatul in 3 bucati si se unge blatul cu foarte putin ulei, -se
intinde cu sucitorul prima bucata de aluat sub forma unui dreptunghi potrivit
de subtire, dupa care se taie cu o rola speciala de patiserie fasii lungi 10cm
si late de 3cm, -in
mijlocul fiecarei fasii se face o taietura prin care se trece un capat pe o
parte si se scoate pe cealalta parte, rezultand o frumoasa uscățică ca o fundiță, -se
procedeaza asemanator cu restul de aluat pana cand se obtin o multitudine de
funditefrumos innodate, -se
pune o tigaie cu ulei la incins, dupa care se prajesc uscatelele pe ambele
parti pana cand sunt frumos rumenite,
-dupa
ce s-au prajit se scot cu o paleta intr-o farfurie, se lasa 2 minute cat timp
punem alt rand de minciunele la prajit, apoi se pudreaza cu
zahar pudra vanilat,
-se
continua asemanator pana cand sunt gata toate, se pudreaza frumos cu zahar si
apoi se aranjeaza frumos pe un platou. Uscățele,
un desert minunat, fraged si crocant in acelasi timp, nu foarte dulce, aromat
si delicat care te incanta cu gustul lor special. Uscatele sau minciunele, desertul copilariei
noastre, un preparat traditional romanesc, gustat si apreciat de toata lumea,
atat de cei mici dar si de cei mari. Uscatelele merg foarte bine servite cu un pahar de
lapte rece sau un pahar de iaurt bun. Alte retete traditionale romanesti, retete de uscateleaici, retete de patiserieaici, retete de deseruriaici, pofta buna!